Ada orang demam, risau pula aku. Masakkan sup ayam dengan niat cepatlah dia sembuh. Adik-adik dari Davangere datang tumpang tidur di j11, flight pulang ke Malaysia malam esok. Sempat masakkan nasi ayam untuk empat anak dara tu. Malam ni ada majlis berbuka puasa anjuran IMAM-India Chapter. Kita makan lagi (burpp!).
Mudah tapi nikmat
1 ekor ayam potong 16
1 labu bwg merah
2 ulas bwg putih
1 inci halia
sebatang kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 iji buah pelaga
2 biji kentang
1 batang lobak merah
1 mangkuk air panas
lada sulah, garam, stok ayam
daun sup, daun bawang & bawang goreng
1. Rempah-ratus direndam dalam air panas menggelegak,biarkan hingga air tersebut suam & toskan rempah-ratus tersebut. Simpan air rendaman tu.
2. Bawang merah & bawang putih dikisar halus. Halia ditumbuk sedikit tapi jangan sampai lumat. Lobak dipotong bulat-bulat anggaran 1.5 cm & kentang dipotong
3. Panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik bau. Kemudian masukkan halia & rempah-ratus yang telah direndam. Tumis sebentar.
4. Masukkan ayam dan gaulkan supaya bercampur dengan rempah yg ditumis. Biarkan selama 10minit
5. Masukkan air rendaman rempah tadi bersama 1 mangkuk air lagi. Jika mahukan kuah sup lebih boleh tambah lagi semangkuk air.
6. Biar sup menggelegak,masukkan kentang dan lobak. Bila ayam dah empuk masukkan stok ayam, garam & lada sulah. Adjust mengikut selera
7. Dah siap tutup api. Masukkan daun bawang,daun sup & bawang goreng, tutup rapat periuk selama 20minit supaya baunya meresap ke dalam sup. Sedia untuk dihidang
Oh ya! Donut itu lembut sungguh, sekejap je dah habis. Tak sempat aku nak makan tapi seronok bila orang lain suka. Aku tiru di sini.
bestnyer, terliur saya tgk......
ReplyDeleteacu,
ReplyDeletesimple je sup tu,try lah buat faiz.dijamin menjilat jari;p
sedappppnyer kak lin.hehehe...arigato! kitorg mesti tak lupe..sos siam..=P. fuahh.. n donut "hilang-hilang". fuahhh..nyum2
ReplyDeleteshazea,
ReplyDeletesama2, tapi best lagi diorang balik msia.jgn lupa kaklin kat sini.kenang daku sambil menyuap sate+yong tau fu tu.*drooling*
;p