Blender cili kering yang telah direbus [10 biji], bawang merah [6 biji] dan bawang besar [2 biji]. Rebus 6 ekor ikan, ambil isi dan kisar. Kisar tulang-tulang ikan, tapis, masukkan dalam periuk dengan bahan kisar. Tunggu sampai mendidih, masukkan ikan kisar. Masukkan 4 asam keping, garam dan gula sesedap rasa. Kalau nak letak belacan boleh juga [optional].

Rendam, kemudian rebus laksa. [ Hafiz brought one packet from Malaysia]

Siap. Ada hirisan bawang, timun, cili padi dan limau nipis.
oooo....laksa penang!!! my feberet!! =)
ReplyDeletenurul,
ReplyDeletebolehlah cuba buat:),,kalau xde laksa msia boleh guna any noodles [bolehlah layaaan]
Lin, tak letak kari ek? [Ke Leen yang silap recipe huhu]
ReplyDeleteoh,lin xletak kari.xtau pula ada letak kari
ReplyDelete