Thursday, June 18, 2009

Laksa Penang.

Mak, ini kakngah cuba masak laksa [first time]. Nak call tak ada kredit, jadinya google je resepi kat internet. Ok lah [for first try] tapi tak sesedap laksa mak buat tu. Tak ada bunga kantan.



Blender cili kering yang telah direbus [10 biji], bawang merah [6 biji] dan bawang besar [2 biji]. Rebus 6 ekor ikan, ambil isi dan kisar. Kisar tulang-tulang ikan, tapis, masukkan dalam periuk dengan bahan kisar. Tunggu sampai mendidih, masukkan ikan kisar. Masukkan 4 asam keping, garam dan gula sesedap rasa. Kalau nak letak belacan boleh juga [optional].


Rendam, kemudian rebus laksa. [ Hafiz brought one packet from Malaysia]


Siap. Ada hirisan bawang, timun, cili padi dan limau nipis.

4 comments:

  1. oooo....laksa penang!!! my feberet!! =)

    ReplyDelete
  2. nurul,

    bolehlah cuba buat:),,kalau xde laksa msia boleh guna any noodles [bolehlah layaaan]

    ReplyDelete
  3. Lin, tak letak kari ek? [Ke Leen yang silap recipe huhu]

    ReplyDelete
  4. oh,lin xletak kari.xtau pula ada letak kari

    ReplyDelete